Какво е декиг?

ДЕКИНГ СИСТЕМИТЕ СА ОСНОВНО ДВА ВИДА:

po2

Декинг от WPC – компоненти (дървесно – полимерни композити) на различни производители;

На българския пазар са представени няколко европейски и китайски прозводители на композитен декинг. Всеки от тях има различни качества, защото в състава му са вложени различни суровини. А качеството на вложените суровини е от определящо значение за устойчивостта на системите от WPC. Колкото по-модерен и качествен е вложения полимер, толкова по-солидна е гаранцията от производителя. Максимално тя е пет години. Основното предимство на WPC декинга се състои в това, че той няма нужда от допълнителна поддръжка във времето, която сама по себе е доста тудоемка и скъпа. Друго предимство на този декинг е, че в състава му са вложени пигменти (процента на които е различен за различните производители), които не позволяват неравномерното избледняване профилите. Това гарантира постоянен дълготраен цвят на вашата декинг система.

Цена на WPC декинг – Много хора се заблуждават, че цената на декинг системите от WPC е по-ниска от тази на декинг системите от естествена дървесина. Това е така, когато сравняваме цената на истинското тиково дърво с тази на дървесно-полимерните композити. Истина, обаче е, че истинско тиково дърво на пазара в България не се предлага, защото е изключително скъпо и цената му е около 200-250 Евро за квадратен метър.

На българския пазар, цените на WPC-системите, са по-високи от тези на естествените дървесни видове, заради техните по-добри експлоатационни качества. Те варират между 110 и 140лв./кв.м без ДДС за цялата система, в зависимост от марката, гаранцията, и производителя. Могат да бъдат намерени и по-ниски цени на декинг системи от WPC от китайски и други производители с неизвестен произход.

2

От ДЪРВЕСНИ ВИДОВЕипе, бангкирай, тик, кумару, мербо, лиственица, махагон и др.

На българсия пазар ще намерите различни видове екзотична дървесина. Тя (също като WPC decking) има различни качества и показатели, които трябва да имате предвид при избора в зависимост от климатичните особености на района, в който ще бъде монтирана;

Най-общо казано, декинг системата от естествено дърво има нужда от вашата грижа и поддръжка от момента на нейното полагане. За да запази качесвата си за дълго време дървото трябва да бъде „ухажвано“. Необходимо е да го импрегнирате с масло два пъти в годината. Това е трудоемко и не евтино действие, но пък ви гарантира, че веднъж положено, вашето естествено дърво ще запази естетичната си визия и ще бъде предпазено от деформации и измятане. Ние можем да ви предложим, както безупречен монтаж на декинг системата, така и ангажимент към поддръжката и, така че за вас да остане само удоволствието от експлоатацията.

Цена на декинг от естествена дъвесина – Ценовия диапазон при декинг настилките от естествена дървесина е много широк. Те зависят от произхода, качеството, и вида на дървесината, но най-продаваните са с цена 70-100лв./кв.м. без ДДС за цялата система, което ги прави по-масово приложими.

Цената за монтаж на декинг не зависи толкова от вида на декинг покритието , което сте изпрали, колкото от вида на терена и типа монтаж, който предпочитате.
ДЕКИНГ СИСТЕМАТА СЕ СЪСТОИ ОТ:

  • ПОДЛОЖЕН ПРОФИЛ

Независимо дали декинг системата ви е от WPC профили или от естествено дърво, тя се нуждае задължително от подложен профил (най-често с размер 200-400/400-600 мм). Подложният профил е този, който осъществява връзката между съществуващата основа и декинг профилите.

Нивелирането и полагането на подложния профил е най-съществената и трудоемка част от процеса на полагане на декинг системата. Затова той изисква изключителна прецизност и внимание.

  • ДЕКИНГ ПРОФИЛ

Декинг профилите са видимата част на системата. Те могат да бъдат монтирани върху подложната конструкция посредством специално създадени за системата скоби за скрит монтаж (за WPC системите), и посредством винтове (за декинг системите от естествено дърво)

  • СВЪРЗВАЩИ (МОНТАЖНИ СКОБИ)

Само декинг системите от WPC притежават специално създадени за тях скоби, позволяващи скрит монтаж. Това означава, че закрапването на декинг профила към подложната конструкция се осъществява посредством скоби, които не се виждат и не нарушават целостта на профилите.

  • ЗАВЪРШВАЩИ (ДЕКОРАТИВНИ)ЕЛЕМЕНТИ

Post a Comment